Expo Bi prominent in selecties Duitse Derby
Expo Bi prominent in selecties Duitse Derby
  • 16-07-2019

Op 4 augustus is het weer tijd voor de Duitse Derby, dé klassieker waar het in Duitsland allemaal om draait. Dit jaar vinden de series 2 weken voor de uiteindelijke Derby plaats en dat betekent dat op zondag 21 juli 34 driejarige hengsten en ruins aan op de Derby-baan van Berlijn aan zullen treden in vier series om uiteindelijk een ticket voor de finale te bemachtigen. Een bijzondere wetenswaardigheid met betrekking tot deze series is dat liefst vijf van de deelnemers en connectie met onze fokkerij hebben. Naast het feit dat wij met Expo Bi liefst vier deelnemers fokten is ook de door ons gefokte Rise and Shine met één nakomeling in de series vertegenwoordigt!

Al in de eerste serie treffen we Justice. Justice is een bruine hengst van Expo Bi en Until the End. Het paard is in het bezit van de combinatie Römisch/Schiesbühl en wordt getraind door Christoph Fischer. Justice kwalificeerde beging mei van dit jaar in 1.19,6/1.900m en liep daarna vier koersen. Hiervan wist hij er twee te winnen en daarnaast was Justice twee keer geplaatst. De hengst komt aan de start met een record van 1.16,3 en ruim 1.800 euro winsom. Hij start in de eerste serie onder startnummer 1!

In de tweede serie komt Juan les Pins aan de start. Deze Expo Bi-zoon heeft in Pine Spirit zijn moeder en daarmee heeft de hengst een droom-pedigree. Pine Spirit bracht met Unforgettable en Expo Express reeds twee winnaars van de Duitse Derby terwijl Flashback is zijn serie voor de Derby wist te winnen. Juan les Pins is in gezamenlijk bezit van Arnold Mollema en Draviet Stables (Bauke en Anouck Bakhuizen). Juan les Pins kwalificeerde als tweejarige en bleef toen in 1 start ongeplaatst. Dit jaar keerde hij terug van rust met twee klasseringen op de baan van Gelsenkirchen. Hij deed voor het eerst echt van zich spreken toen hij als tweede, achter Jambers (ook Expo Bi), finishte in de halve finale van de Breeders Course. Daarna volgde een tweede plaats in het Adbell Toddington Rennen en zijn laatste start leverde een overwinning op in het klassieke Budenbrock Rennen. Juan les Pins heeft nu een record van 1.13,7 en een winsom van 20.300 euro. Hij start onder nummer vijf in de tweede serie!

JFK maakt zijn opwachting in de derde serie. Hij is een product van de kruising tussen Expo Bi en Exceptionell. JFK werd mede gefokt door AGM Groot Beheer bv en is nu in bezit van Arnold Mollema. JFK kwalificeerde in maart van dit jaar en won daarna direct zijn eerste start op de baan van Mönchengladbach. In zijn vier starts daarna liep hij drie keer in het geld waarbij hij op de baan van Gelsenkirchen z’n record van 1.15,9/2.000m vestigde. JFK heeft nu een winsom van 900 euro. In de derde serie zal hij starten onder startnummer zes!

De laatste zoon van Expo Bi die zijn opwachting in de series zal maken is Jambers. Jolanda Mollema koppelde de legendarische Keetje Tippel aan de Italiaan met als resultaat de zoveelste voltreffer voor de merrie. Jambers is nu in het bezit van Stal Orange en wordt getraind door Hugo Langeweg jr. Jambers kwalificeerde als tweejarige in 1.18,4/1.609m. In vier koersen was hij twee keer geplaatst waarbij de klassering in de Groninger Tweejarigen Stakes het meest in het oog sprong. Na de winterstop won Jambers drie koersen waaronder de halve finale van de Breeders Course. In zijn laatste start in Frankrijk werd hij vijfde. Jambers heeft nu een record van 1.14,4/2.100m en verdiende daarbij 14.150 euro. In de vierde serie heeft Jambers startnummer 8 toebedeeld gekregen.

In verband met de inkrimping van onze stal werd Expo Bi in 2017 naar België verkocht.

In 1999 kwam Rise and Shine ter wereld. Arnold Mollema had een jaar daarvoor zijn merrie My Martha Lin gekoppeld aan de Fransman Echo en het resultaat mocht er zijn. in 2002 won Rise and Shine de Nederlandse Derby. Uiteindelijk ging hij de boeken in met een record van 1.12,0 en ruim 273.000 euro aan geldelijke verdiensten. In de fokkerij was Rise and Shine, tot op heden, nog niet zo succesvol maar dit jaar heeft de hengst met Orkan von Haithabu een troef in de series voor de Duitse Derby. Daarbij mag gerust gesteld worden dat Orkan von Haithabu één van de paarden met de nodige aanhang zal zijn. Met een winsom van ruim 34.000 euro is hij de grootverdiener in de series.

 

 

CLOSE

Wilt u meer weten over Arnold Mollema Racing Stable of heeft u vragen m.b.t. de drafsport in binnen- en buitenland? Neem dan contact met ons op.

  • +31 (0) 6 53 176 715
  • info@arnoldmollema.com
  • Peter Stuyvesantweg 46 8748 HE Sonnega The Netherlands