Op de baan van Duindigt heeft Hooters USA de Derby H, dé koers waar het allemaal om draait in onze sport, op zijn naam geschreven. In een ongekend spannende finish wist Hooters USA zich zijn 9 concurrenten van het lijf te houden, dit tot grote vreugde van zijn mede-eigenaar Harry Slotegraaf.

Rond de klok van half 6 gingen 10 driejarige dravers van start in een opdracht over 2.600 meter. Gezien het voorseizoen vertrok Hambo Transs R als favoriet van het spelende publiek, op de voet gevolgd door Hugo Lobell. Daarnaast hadden ook Hillary Queen en Hooters USA enig aanzien op de totalisator.

Na de start volgde een fel duel om de leiding die in het voordeel van Heart of Steel uitviel. Kort daarna waaren het Hamilton Quick en Hillary Queen die aan de kop van het peloton de zaken controleerden.

Op de finish af was het wachten op de aanval van Hambo Transs R maar deze kon geen vuist meer maken. Hooters USA had op dat moment als de ruimte gevonden en catchdriver Hugo Langweg jr. stuurde zijn pupil resoluut naar het front. Daar sloeg Hooters USA alle aanvallen af om uiteindelijk te zegevieren in een kilometertijd van 1.17,8 over de gevraagde 2.600 meter. De zege in deze “koers der koersen” was goed voor een eerste prijs van liefst 21.500 euro.

Voor ons entrainement betekende het de tweede Nederlandse Derby zege en de vierde in totaal. Eerder al wist Rise and Shine dit nummer te winnen terwijl Unforgettable en Expo Express de Duitse variant van deze koers op hun naam schreven. Als fokker is het de zesde zege want ook Until the End en Angel Rose wonnen een Derby.

Hooters USA werd door ons gefokt uit de Elite- en klassieke Keetje Tippel. Met Hooters USa heeft zij haar eerste Derby-winnaar maar met o.a. Amour de la Rue, Ciske de Rat, Souteneur en Gigolo heeft de merrie zichzelf reeds bovenmatig bewezen. Voor het vaderschap tekende onze eigen Armbro Embellish (v. Varenne) en voor hem betekend het zijn definitieve doorbraak in Nederland.

Hooters USA zal op 22 september worden geveild op de EMTA-veiling in Drachten. Wilt u de spanning van een klassiek paard en het winnen van een grote koers zoals de Derby helemaal vanaf het begin meemaken dan heeft u tijdens de Wolvega International Yearling Sale op 21 oktober, de gelegenheid om een bod uit te brengen op Jambers. Hij is de Expo Bi-halfbroer van de kersverse Derby-winnaar!